Hyötykoirat

Koirat ovat viisaita eläimiä, joilla on monia kykyjä, joita ihmisen on mahdoton saavuttaa. Tästä syystä moni koira elää hyötykoiran elämää, joka sisältää johonkin tiettyyn tarkoitukseen kouluttamista ja tuon tarkoituksen toteuttamista arkielämässä. Olet mahdollisesti nähnyt hyötykoiria töissä muun muassa näkövammaisen henkilön seurassa, poliisin mukana tai lentokentällä.

On tärkeää muistaa, että hyötykoirat tarvitsevat työssä ollessaan tilaa keskittymiselle. Silitä koiraa vain, jos koiran ohjaaja antaa tähän luvan.

Poliisikoirat

Poliisikoirat toimivat poliisin apuna virkatehtävissä. Suomen poliisin palveluksessa on noin 280 koiraa, jotka työskentelevät Suomen eripuolilla. Koirat asuvat ohjaajan, yleensä poliisin, kotona perheenjäsenenä ja kulkevat töihin yhdessä ohjaajan kanssa päivittäin.

Suurin osa koirista on belgianpaimenkoira malinois-rotua ja saksanpaimenkoiria. Poliisikoirat jakautuvat kahteen ryhmään: partiokoiriin ja erikoiskoiriin. Partiokoiria kutsutaan myös käyttökoiriksi, eli ne koulutetaan jäljittämiseen, hallittavuuteen, henkilö- ja pelastustehtäviin sekä esine- ja rikospaikkaetsintään.

Koirat koulutetaan myös suojelutehtäviin, joissa koirat auttavat poliisia hankalissa voimankäyttötilanteissa. Tämän lisäksi partiokoirille koulutetaan yksi erikoistaito, esimerkiksi huumeiden, räjähteiden tai ruumiiden etsintä. Erikoiskoirat saavat koulutuksen vain hallittavuuteen ja yhteen erikoistehtävään. Erikoiskoirina toimii myös monia englanninspringerspanieleita, labradorinnoutajia sekä bordercollieita.

Rajakoirat

Rajakoirat ovat koiria, jotka vartioivat ja valvovat maan rajoja ja maahantuloa sekä maastalähtöä. Rajakoirien toiminta tulee rajavartiolaitoksen tehtävien toteutusta. Koirat työskentelevät EU:n ulkorajalla. Koulutuksessa koirat oppivat tunnistamaan henkilön tekemän jäljen, siitä kertominen ja jäljitys, etsimään esineitä ja henkilöitä maastosta ja rakennuksista.

Rajakoiria on noin 210 kappaletta, jotka ovat roduiltaan lähinnä saksanpaimenkoiria, labradorinnoutajia sekä belgianpaimenkoiria. Rajanylityspaikoilla työskentelevät koirat lähinnä etsivät henkilöitä ja huumeita ajoneuvoista. Merivartiokoirat toimivat pelastuksen tukena ja etsivät huumeita sekä ihmisiä rahtialuksista aluetarkastuksissa.

saksanpaimenkoira

Tullikoirat

Tullikoirat toimivat Suomen satamissa, lentokentillä sekä raja-asemilla. Tullikoirat jakautuvat neljään eri ryhmään: savukekoiriin, huumekoiriin, rahakoiriin ja ase- sekä räjähdekoiriin. Suurin osa koirista on huumekoiria. Tullikoirien tehtävä on löytää piilotetut aineet laukuista tai henkilön yltä ja ilmoittaa löydöksestä. Huume- ja savukekoirien tehtävä on estää huumausainerikoksia ja suurien käteismäärien siirtymistä maasta toiseen epävirallisesti.

Räjähdekoirat etsivät aseita tai niiden osia sekä räjähdeaineita postilähetyksistä, matkatavaroista ja lentorahdista. Suurin osa koirista on labradorinnoutajia, mutta myös kultainennoutaja, novascotiannoutaja, cockerspanieli sekä sileäkarvainennoutaja ovat yleisiä rotuja. Koirien koulutus perustuu leikkiin.

Palveluskoirat

Palveluskoirat toimivat kadonneiden henkilöiden etsinnöissä poliisin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan, apuna. Palveluskoiran sekä koiranohjaajan kouluttavat Suomen Palveluskoiraliitto. Kadonneen henkilön etsinnässä palveluskoira on korvaamaton apu, sillä koiran tarkka hajuaisti ja ketteryys vievät koiran kadonneen jäljille ihmistä paremmin. Koira pystyy seuraamaan ihmiselle näkymättömiä jälkiä jopa tunteja ja löytämään kadonneen vaikeakulkuisessa maastossa vainunsa avulla. Koira pystyy myös paikantamaan ihmisen metrien päässä sortumien alla raunioissa ja ilmaisemaan löydöksestä.

Opaskoirat

Opaskoira toimii näkövammaisen henkilön apuna liikkumisessa ja kuntoutuksessa. Opaskoira mahdollistaa näkövammaisen itsenäisen liikkumisen vaikeissakin olosuhteissa, kuten liikenteen seassa. Opaskoira on myös usein näkövammaisen hyvä ystävä, mikä auttaa molempia: opaskoiran työ perustuu käyttäjän ja koiran yhteistyöhön.

Koiran tehtävänä on pääasiassa huolehtia siitä, että opastettava pääsee turvallisesti määränpäähänsä. Koiran tehtävänä ei ole tietää, minne opastettava on menossa – tämä on itse opastettavan tehtävä. Opaskoira muun muassa kiertää esteet, hakee kohteita ja kertoo opastettavalle tarpeesta pysähtyä esimerkiksi kadunylityspaikalla. Opaskoira myös kertoo käyttäjälleen pysähtymällä esteestä, jota ei voi turvallisesti kiertää.

Opaskoira on vapaa-ajallaan käyttäjän perhekoira. Työssä ollessaan koiralla on päällään valjaat. Opaskoiria on suomessa noin 230 kappaletta, joista suuriosa on labradorinnoutajia. Koiran opaskoulutus kestää noin puoli vuotta.

Avustajakoirat

opaskoiraMuutoin kuin näöltä vammautuneen, esimerkiksi toimintarajoitteisen, henkilön apuna toimii avustajakoira. Avustajakoira vastaa yksilöllisiä tarpeita. Koira voi tukea muun muassa käyttäjän arjen toimintoja, harrastamista, opiskelua ja työtä. Koira voi osata esimerkiksi ovien ja laatikoiden avaamisen ja sulkemisen, valojen sammuttamisen ja sytyttämisen, esineiden poimimisen, siirtämisen ja noutamisen, hissin tilaamisen ja pienten ostoksien tai vaikkapa roskapussin kantamisen. Koira voi myös auttaa käyttäjää pukeutumaan ja riisuuntumaan.

Koira tuo käyttäjälleen helpotusta arkielämään, mutta toimii usein myös tärkeänä osana psyykkistä kuntoutusta. Avustajakoira saa tulla käyttäjänsä kanssa kaikkialle: ruokakauppaan, lentokoneeseen, harrastuksiin, sairaalaan, ravintoloihin. Avustajakoiran tunnistaa työssään liivistä tai repusta, joka on varustettu avustajakoiratunnuksella. Koiran omistaa invalidiliitto. Koira luovutetaan käyttäjälle maksutta, mutta käyttäjä huolehtii koiran ylläpidosta ja sen tuomista kustannuksista.

Hypokoirat

Hypokoira on diabetestä sairastavan henkilön apu verensokerivaihteluiden tunnistamisessa. Tehtävään koulutettu koira käyttää hajuaistiaan apuna verensokerin vaihteluiden vainuamisessa käyttäjän ihon tuoksun sekä hengityksen perusteella kauan ennen diabeetikon itsensä ongelman havaitsemisesta. Koira voi vainuta sekä matalan kuin korkean verensokerin sekä ketoaineet verenkierrossa. Hypokoira voi myös toimia apuna diabeetikkolapsen hoidossa, jolloin koira ilmaisee vaihteluista aikuiselle. Koira osaa myös tuoda verensokerimittarin sekä sokeripitoista syötävää tai juotavaa diabeetikolle, sekä tarpeen vaatiessa toisen henkilön avuksi. Hypokoiralla on työskennellessään yllään sininen liivi, jossa on hypokoiran virallinen logo. Hypokoira voi olla rodultaan minkälainen tahansa.