Koiran hankkiminen ja omistaminen

Koiran hankkiminen on aina iso päätös, mikä vaatii pitkää harkintaa. Asiaan tulisi perehtyä huolella etukäteen. Koiran hankkimisen ei tulisi koskaan perustua vain siihen, että se on suloisen näköinen tai sitä käy jostain syystä sääliksi. Ennen koiran hankintaa on hyvä pohtia ainakin seuraavia asioita:

  • Onko koiralle tarpeeksi aikaa? Koira on sosiaalinen eläin ja se tarvitsee päivittäistä huomiota ja huolenpitoa.
  • Pystytäänkö koiraan sitoutumaan koko sen eliniän ajaksi (noin 10-15 vuotta), myös hankalina aikoina? On hyvä pitää mielessä, että myös koiran elämä muuttuu omistajan elämäntilanteiden muuttuessa.
  • Miten koira-allergia hoidetaan, jos sellaista on lähipiirissä? Koiran hankkimista ei kannata heti unohtaa allergian pelossa, sillä vaihtoehtoja on.
  • Kestääkö talous koirasta aiheutuvat kulut, myös ennalta arvaamattomat menot? Koiran ostaminen on vain pieni osa todellisia kustannuksia.
  • Sopiiko asunto koiralle ja saako sitä pitää siellä? Esimerkiksi vuokra-asunnoissa voi olla kieltoja.
  • Ollaanko koiraa valmiita ulkoiluttamaan useita kertoja päivässä säässä kuin säässä? Koiran liikunnantarve riippuu iästä ja rodusta, mutta se täytyy joka tapauksessa viedä vähintään kolme kertaa päivässä ulos.

Kun pohjatyön tekee kunnolla, koiran hankinta on helppoa. Vastuuntuntoinen omistaja saa koirastaan uskollisen ystävän moniksi vuosiksi.

Koira tulee toki myös kouluttaa kunnolla, jotta sekä sen, että omistajien elämä sujuisi mahdollisimman mukavasti. Lisää koiran koulutuksesta voit lukea täältä.

Miten rotu valitaan?

Kuten koiran hankintaan myös rodun valintaan kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Ulkonäkö ei ole hyvä peruste valinnalle, vaan sen lisäksi kannattaa miettiä myös koiran käyttötarkoitusta, luonnetta ja mahdollisia sairauksia. Koirarodut on aikanaan jalostettu eri käyttötarkoituksia varten ja niillä on edelleen tiettyjä luonneominaisuuksia. Oikean rodun valinta on erittäin tärkeää koiralle itselleen. Sekarotuinen koira voi myös olla hyvä vaihtoehto, sillä ne ovat usein persoonallisimpia ja terveempiä kuin rotukoirat.

Seurakoirarotu voi olla oikea valinta, jos omistaja ei ole kovin aktiivinen. Metsästyskoirat seuraavat edelleen metsästysviettiään ja ne saattavatkin lähteä helposti omille teilleen haistaessaan riistan. Paimenkoirat pitävät perinteisen paimentamisen lisäksi myös pyörien, autojen ja perheenjäsenten paimentamisesta. Vahtikoirat saattavat reagoida arvaamattomasti tuntemattomia vieraita kohtaan. Palveluskoirarodut puolestaan nauttivat työskentelystä omistajansa kanssa.

Koiran luonne ja energisyys vaikuttavat myös rodun valintaan. Lapsiperheisiin sopivat hyvin vahvahermoiset ja ystävälliset koirat. Maaseudulla asuvat voivat suosia koiran vahtiviettiä, mutta kaupungissa vieraisiin varautuneesti suhtautuva koira ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Liikunnallisille ihmisille voi sopia parhaiten innokas ja aktiivinen koirarotu, kun taas kotona viihtyville jokin seurakoiraroduista.

Jalostuksen seurauksena kaikilla koiraroduilla on joitain sairauksia, mutta toisilla on enemmän kuin toisilla. Rotua valitessa kannattaa tutustua rodun jalostuksentavoiteohjelmaan, jossa kerrotaan rodun terveystilanteesta, perinnöllisistä sairauksista sekä mahdollisista luonneongelmista. Koiraa ostettaessa kannattaa kysyä kasvattajalta koiran sukuhistoriasta. On hyvä pitää mielessä, että myös sekarotuiset koirat voivat saada perinnöllisiä sairauksia.

Pentukuumetta

Koiraa hankittaessa on hyvä miettiä myös sitä, että haluaako kasvattaa koiranpennun vai antaa uuden kodin aikuiselle koiralle. Koiranpennun kasvattaminen vaatii paljon, mutta toisaalta aikuinenkin koira vaatii aikaa, energiaa ja huomiota. Aikuinen kodinvaihtaja saattaa aluksi kärsiä koti-ikävästä, mutta sopeutuu kuitenkin nopeasti uuteen kotiin. Lisäksi se on jo valmiiksi sisäsiisti ja ehkä jopa koulutettukin. Pennulla on kuitenkin vielä koko elämä edessään ja sen voi kouluttaa rauhassa itse.

Kun päätös koiranpennun hankinnasta on tehty, alkaa huolellinen taustatyö. Pennusta saa pitkäaikaisen ystävän, kun sopivan pentueen ja kasvattajan etsimisen tekee huolella. Internetissä voi tutustua eri rotuihin sekä Kennelliiton pentulistalle ilmoitettuihin koiranpentuihin ja niiden kasvattajiin. Tutkimalla kasvattajien aikaisempia pentueita ja pentueiden vanhempia saa hyvää tietoa siitä, millaisia ominaisuuksia pennulla voi olla. Rotuyhdistyksien pentuneuvojilta voi kysyä neuvoa ja apua pennun valitsemiseen.

Kasvattajat ja kennelit

Sopivan pennun löytyessä kannattaa ottaa yhteyttä suoraan kasvattajaan ja sopia tapaaminen. Kasvattajan luona on hyvä käydä katsomassa koirien olosuhteita ja tutustumassa tulevaan emoon jo ennen pentueen syntymistä. Kasvattajan kanssa voi keskustella pentueen vanhemmista ja sukulaisista, niiden terveystilanteesta ja luonteesta sekä näyttely- tai kilpailutuloksista, jos kyseessä on harrastuskoirarotu.

Pentueen synnyttyä on hyvä käydä katsomassa omaa pentua jo ennen luovutusta, jotta voi varmistaa emon ja muiden pentujen asianmukaisen kohtelun. On tärkeää, että pennut ja kasvattajan muut koirat ovat terveitä, hyvin hoidettuja ja hyväluonteisia. Jos olosuhteet ovat huonot tai kasvattaja ei suostu tapaamaan ostajaa koirien luona, on syytä huolestua ja epäillä pentutehtailua. Pentutehtailuksi kutsutaan koirien kasvattamista epämääräisissä oloissa. Pentutehtaista tulevat pennut myydään halvalla ja ne ovat usein heikkokuntoisia huonon hoidon ja ravinnon vuoksi.

Suomessa koiria kasvatetaan kasvattajan luona kotioloissa, eikä varsinaisissa kenneleissä. Kenneleistä kuitenkin puhutaan, kun viitataan koirankasvattajiin. Koirankasvattajan kennelnimi lisätään jokaisen syntyneen pennun nimen etuliitteeksi. Nimi kertoo, minkä kasvattajan luota pentu on kotoisin, mutta myös sen, että kasvattaja on hyväksynyt Kennelliiton koirankasvatuksen periaatteet allekirjoittamalla sopimuksen ja suorittanut kasvattajan peruskurssin hyväksytysti.

Koiran adoptointi

Suomessa monet yhdistykset hoitavat löytökoiria ja kodinvaihtajia. Paikallisilta eläinsuojeluyhdistyksiltä ja eläinhoitoloilta voi kysellä aikuisia kodinvaihtajia. Rotujärjestöistä ja kasvattajilta saa tietoa tietyn rotuisista kodinvaihtajista.