Koiran kouluttaminen on ennen kaikkea oikean ja halutun käytöksen vahvistamista. Helpoiten koirat oppivat sellaisia tehtäviä, jotka muistuttavat niiden luontaista käyttäytymistä. Koiran tulisikin olla luontaisilta ominaisuuksiltaan sitä, mitä omistaja haluaa ja tarvitsee. Silloin kouluttaminen on helppoa ja kevyttä käytöksen muokkaamista. Jos koiran ominaisuudet eroavat huomattavasti omistajan toiveista, paraskaan kouluttaja ei pysty niitä muuttamaan täysin. Koiria voidaan kouluttaa koko niiden elämän ajan ja vanhatkin koirat voivat oppia uusia temppuja. Koirat oppivat kokeilemalla ja toistamalla, ne eivät pysty päättelemään.
Koiran oppimiseen vaikuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi tunnetilat ja ympäristö. Koiran yleinen hyvinvointi on edellytyksenä sen oppimiselle. Stressi vaikeuttaa koiran oppimista ja opitun muistamista. Stressiä aiheuttaa esimerkiksi kipu, pelko, liian vähäinen toiminta tai liian kiihdyttävät leikit. Myös kouluttajan oma mielentila vaikuttaa asiaan. Koira huomaa kyllä, jos kouluttaja on hermostunut tai ärtynyt. Mielentila siirtyy helposti koiraan, jolloin koulutustilanne muuttuu epämiellyttäväksi.
Koulutusmenetelmät
Koirien koulutukseen on erilaisia menetelmiä. Nappaaminen tai sieppaaminen on koulutusmenetelmä, jossa koira palkitaan, kun se tekee oma-aloitteisesti jotain, mitä sen halutaan tekevän. Yksinkertaisia liikkeitä ja asioita, joita koira tekee jo luonnostaan, on helppo opettaa tällä menetelmällä. Uutta tehtävää opetellessa koira oppii parhaiten, kun se palkitaan vähintään joka viides sekunti. Tehtävän pitää siis alussa olla erittäin helppo ja sen jälkeen voidaan asteittain siirtyä vaativampiin tehtäviin.
Houkuttelu on toinen menetelmä. Koira houkutellaan tekemään jotain toivottua, jonka jälkeen se palkitaan. Houkuttelua ei kuitenkaan suositella jatkettavan kovin pitkään, sillä muuten koira ei opi toimimaan ilman houkuttelua. Houkuttelun avulla kannattaa kouluttaa koiralle tehtäviä, joissa houkuttelun jatkaminen ei haittaa myöhemmin.
Käytöksen muokkaaminen on menetelmä, jossa koiran käytöstä muokataan oikein ajoitetulla palkitsemisella. Käytöksen muokkaaminen tapahtuu vaiheittain ja se aloitetaan helpoimmasta vaiheesta. Esimerkiksi tassun antaminen etenee tassun liikutuksesta tassun nostamiseen ja lopulta tassun antamiseen ihmisen käteen. Koira palkitaan joka kerta ja heti, kun se onnistuu vaiheessa. Oppiminen tehostuu, kun palkkio annetaan koiran oma-aloitteisuudesta.
Koirat oppivat ja muodostavat uusia tapoja koko ajan, joten rutiinit ovat myös helppo tapa koirien kouluttamiseen. Toivottu käytös tulee kuin itsestään, kun pienistä asioista pidetään kiinni. Koirien koulutuksessa pakottaminen on ehdottomasti kiellettyä. Pakottaminen on täysin turha ja epäreilu menetelmä, tapahtuu se sitten väkivalloin tai ei. Pakottaminen voi aiheuttaa koiralle kipuja ja epävarmuutta, jolloin kouluttamisesta tulee hidasta.
Tärkeimmät taidot
Omistajat voivat opettaa koirilleen monenlaisia tapoja ja taitoja. Koiran ei kuitenkaan tarvitse osata kaikkea, eikä sanallisia komentoja tarvitse opettaa montaa. Joitakin pyyntöjä ja käskyjä voi myös yhdistää toisiinsa. Koiran olisi joka tapauksessa hyvä osata ainakin alla olevat taidot:
- Tule! -käsky
- Käveleminen hihnassa
- Sisäsiisteys
- Helppo käsitellä
- Rauhoittuminen
- Tervehtiminen
- Ei-käsky
- Oikeudenmukaisuus
Vaikka koiraa ei kouluttaisi muuten, on hyvä panostaa edes luokse tulemiseen. Taito on yksi tärkeimmistä, mitä omistaja voi koiralleen opettaa ja sen lisäksi se voi joskus jopa pelastaa koiran hengen.
Harrastukset
Koirille ja koiranomistajille on olemassa monia yhteisiä koulutusta vaativia harrastuksia ja aktiviteetteja. Toko, eli tottelevaisuuskoe, opettaa koiralle hallittua ja miellyttävää käyttäytymistä sekä omistajalle koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta ei ole pakko harrastaa kilpailullisin tavoittein. Se on hyvä perustaito ja pohja muille harrastuksille. Toko sopii kaikille rokotetuille yli 10 kuukauden ikäisille koirille. Toko-koulutusta tarjotaan koirakerhoissa kattavasti ympäri Suomen.
Agility, eli koirien esteratakilpailu, on vauhdikas laji. Agility vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä, yhteiskuntakelpoisuutta ja yhteistyökykyä ohjaajan kanssa. Laji on avoin sekä rotukoirille että sekarotuisille. Agilityssä ihminen ohjaa koiran mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti esteradan läpi. Agilityssä voi myös kilpailla. Lajin tarkoitus on kehittää koiran älykkyyttä ja toimintakykyä.
Vinttikoirien juoksukilpailut tai -kokeet perustuvat rodun taipumukseen metsästää silmillään ja saada saalis kiinni juoksemalla. Juoksukilpailuja järjestetään sekä radalla että maastossa. Ratajuoksukilpailussa vinttikoirat lähtevät kopeista ja jahtaavat moottoriviehettä juosten ovaalinmuotoisella radalla. Ennen ensimmäistä kilpailua koiran on juostava yksi soolokoejuoksu ja kaksi ryhmäkoejuoksua hyväksytysti. Maastojuoksukilpailuissa omistajat lähettävät koirat matkaan. Ne juoksevat pareittain ja jahtaavat niin ikään moottoriviehettä. Radalla voi olla nousuja, laskuja sekä näköesteitä.
Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta vaativa laji, jossa yhdistyvät taiteellinen ilmaisu ja koirankoulutustaidot. Koiratanssissa koira ja ohjaaja suorittavat ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa, jonka tuomari arvostelee. Ohjelmassa pitää huomioida koiran erityisominaisuudet ja sen tulee ilmentää koiran ja ohjaajan positiivista yhteistyötä. Koiratanssi edistää sekä koiran että ohjaajan psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Se on monipuolinen laji, joka antaa jatkuvasti uusia haasteita. Tarkoitus on vahvistaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä viihdyttää katsojia.
Koirille on tarjolla myös perinteisempiä ja vain tietyille roduille suunnattuja harrastuksia ja kokeita. Kokeita järjestetään muun muassa paimenkoirille, ajokoirille, hirvikoirille, noutajille, spanieleille ja palveluskoirille. Kokeissa kiinnitetään yleisesti huomiota koiran luonteeseen ja toimintaan.