Koiranäyttelyt ovat suosittuja tapahtumia koirien kasvattajille ja yleisesti harrastajille. Näyttelyiden pohjimmainen tarkoitus on edistää puhdasrotuisten koirien kasvatustyötä sekä jalostusta. Suomessa virallisiin koiranäyttelyihin voivat osallistua van puhdasrotuiset koirat, jotka on rekisteröity ja tunnusmerkitty. Myös monia Match Show -näyttelyitä järjestetään vuosittain sekarotuisille ja rekisteröimättömille koirille.
Koiranäyttelyt ovat harrastajille oivallinen tilaisuus tavata muita harrastajia ja kasvattajia, seurata oman kasvattamon kasvattien menestymistä kisoissa sekä tutustua uusiin rotuihin. Suomessa virallisista koiranäyttelyistä vastaa Kennelliitto, joka järjestää näyttelyn noin kerran vuodessa, yleensä joulun alla.
Koiranäyttelyiden idea
Koiranäyttelyssä koiria verrataan ja arvioidaan kunkin rodun omaan rotumääritelmään. Rotumääritelmä kuvaa rodun ihanneyksilöä muun muassa ulkomuodon, mittasuhteiden, liikkumisen, luonteen ja karvan laadun osalta. Määritelmään sisältyvät myös tyyppivirheet. Näyttelyssä harrastajat pääsevät myös tutustumaan toisiinsa ja uusiin kasvattajiin ja mahdollisesti tapaamaan oman koiransa kasvattajaa, joka pääsee näkemään oman kennelin pentujen menestyksen.
Kuinka koiranäyttely etenee
Näyttelyn aluksi koirat arvioidaan rodun mukaan. Kunkin rotuluokan alla koirat jaetaan naaraisiin ja uroksiin, eri ikäluokkiin sekä mahdollisen lisämenestyksen mukaisesti eri luokkiin. Sukupuoliluokissa valitaan kummankin sukupuolen paras edustaja. Edustajat kilpailevat lopuksi rodun parhaan koiran tittelistä (ROP), sekä vastakkaisen sukupuolen parhaasta tittelistä (VSP). Ikäryhmissä jokaiselle koiralle annetaan oma laatuarvostelu sekä yleisesti valitaan neljä luokan parasta edustajaa.
Kaikki rodut on jaettu kymmeneen eri ryhmään Kansainvälisen koiranjalostusliiton, FCI:n, toimesta. Kaikki näyttelyn rotunsa parhaat kilpailevat lopuksi kunkin roturyhmänsä parhaan edustajan palkinnosta. Näiden ryhmäkilpailujen voittajat jatkavat vielä näyttelyn kauneimman koiran tittelistä kilpailemiseen. Tässä kisassa koiria on mukana kymmenen kappaletta, yksi jokaisesta kymmenestä FCI:n luokittelemasta roturyhmästä. Neljä kisan parasta saa sijoituksen. Näyttelyn parhaan koiran lyhenne on Best in Show, BIS.
Arvosteluluokat
Näyttelyissä koirat arvioidaan ryhmittäin ja joissakin roduissa eri rodun muunnokset arvioidaan erikseen omassa ryhmässään. Näyttelyiden arvosteluluokat jakautuvat seuraavasti:
- Epävirallinen pentuluokka (PEN), joko 5-7 kuukauden tai 7-9 kuukauden ikäiset koirat
- Junioriluokka (JUN), 9-18 kuukauden ikäiset koirat
- Nuorten luokka (NUO), 15 kuukaudesta kahden vuoden ikäisiin koiriin
- Avoin luokka (AVO), yli 15 kuukauden ikäiset
- Käyttöluokka (KÄY), yli 15 kuukauden ikäiset käyttövalion arvon saaneet koirat
- Valioluokka (VAL), koirat jotka ovat yli kaksi vuotta ja ovat saaneet kolme sertifikaattia näyttelyissä, viimeisin yli kahden vuoden iässä
- Veteraaniluokka (VET), yli 8-vuotiaat koirat
Rotukohtaisesti arvostellaan myös:
- Paras uros (PU) sekä paras naaras (PN)
- Kasvattajaluokka (KAS)
- Ryhmäkilpailuissa arvostellaan seuraavat ryhmät:
- Best in Show kasvattajaluokka (BIS-KAS)
- Best in Show veteraaniluokka (BIS-VET)
- Ryhmän paras (RYP)
- Best in Show (BIS)
Laatuarvosteluluokat
Kukin koira saa arvostelun rotunsa sekä arvosteluluokan mukaan, eli laatuarvostelun. Laatuarvosteluun kuuluu värein osoitettava laatumaininta sekä kirjallinen arviointi. Erinomaisen arvostelun väri on punainen, Erittäin hyvän väri on sininen, hyvää arvostelua osoittaa keltainen, tyydyttävää vihreä ja hylätyn tunnusvärinä toimii harmaa. Ruskea väri tarkoittaa, ettei koiraa voitu arvostella ja vaaleanpunainen ilmoittaa sertifikaatin arvoisesta koirasta.
Erinomaisen ja erittäin hyvän arvosanan saaneet koirat jatkavat kisaa kilpailuluokkaan, jossa neljä parasta koiraa palkitaan paremmuusjärjestyksessä. Järjestyksessä ensimmäinen eli paras saa punaisen värin, toiseksi paras sinisen, kolmanneksi paras keltaisen ja neljänneksi paras vihreän värin.
Hylätyksi tuleminen vaatii koiralta rotunsa rotumääritelmään nähden esimerkiksi liian suurta kokoa, väärää purentaa, kivespuutosta tai vihaista tai tottelematonta luonnetta. Ruskea nauha annetaan koiralle, jota ei voitu arvostella koiran käytöksen vuoksi, esimerkiksi silloin, kun koira on liian ujo, puree, hyppii tai ei anna tuomarin koskea itseensä. Vaaleanpunaisen nauhan eli sertifikaatin arvoisen arvostelun koira voi saada tuomarilta kuka tahansa: joskus jokainen koira näyttelyssä saa tämän arvostelun, joskus ei yksikään. SA-arvostelun saanti edellyttää koiran päässeen sukupuolensa parhaaseen luokkaan.
Sertifikaatit ja valiot
Yli kaksi vuotta vanha, kolme eri tuomareilta sertifikaatin saanut koira luokitellaan valioluokkaiseksi. Rodun paras uros ja naaras voivat saada sertifikaatin tuomarilta näyttelyssä. Jos kyseinen koira on kuitenkin jo valio tai kaikki valionarvoon vaadittavat sertifikaatit ovat jo voitettu, siirtyy sertifikaatti seuraavaksi parhaalle koiralle, jolle arvon vastaanottaminen on mahdollista.
Tässä tilanteessa sertifikaatti voidaan antaa myös paras uros ja paras naaras -luokkien ulkopuoliselle koiralle. Edellytyksenä on kuitenkin, että koiran on täytynyt saada arvostelussa erinomainen arvosana ja olla sijoittunut omassa luokassaan.
Kansainvälisissä kisoissa koira voi myös saada kansainvälisen sertifikaatin (CACIB) kilpaillessaan nuorten-, valio-, avoimessa tai käyttöluokassa, ja saatuaan omassa luokassaan arvosanan erinomainen sekä maininnan sertifikaatin arvoisesta suorituksesta. Valionarvot ovat maakohtaisia, joten koira voi saada valionarvon monissa eri maissa. Yhden maan muotovalioksi päästessään vaaditaan muissa maissa valioitumiseen vain yksi sertifikaatti yli kahden vuoden iässä Suomessa. Suomessa koira voi saavuttaa seuraavat valionarvot:
- FIN MVA, joka tarkoittaa Suomen muotovaliota. Tämä on kolmen eri tuomarin sertifikaatilla palkitsema koira
- I.B, eli kansainvälinen muotovalio. Tämän saamiseksi vaaditaan neljä CACIB-arvosanaa kolmesta eri maasta eri tuomareilta. Viimeisestä CACIB-arvostelusta voi olla kulunut vain maksimissaan yksi vuosi ja yksi päivä.