Rodut ja rotumääritelmät

Kaikki koirarodut ovat samaa lajia ja erittäin läheistä sukua toisilleen, vaikka niiden ulkonäöissä saattaa olla suurtakin vaihtelua. Koirien monimuotoisuuteen vaikuttaa esimerkiksi jalostus ja risteytys, mutta ne eivät yksin selitä rotujen ulkonäöllistä ja luonteellista vaihtelevuutta.

Kaikilla koirilla on samat geenit, mutta geenien sääntelytekijät ohjaavat luuston ja rakenteen kasvamista, mikä vaihtelee eri rotujen välillä. Geenien sisältämät niin sanotut vaihtoehdot, eli alleenit, kasvattavat erirotuisille koirille esimerkiksi eripituisen ja erilaisen karvan. Koirarotujen luonne-erot johtuvat osittain aivoissa olevien välittäjäaineiden eri määristä.

Kolme erirotuista koiraa

Kansainvälinen koiranjalostusliitto, eli FCI (Fédération Cynologique Internationale), on hyväksynyt kaiken kaikkiaan 358 koirarotua. Suomessa niistä on noin 320 ja lisäksi joitain Pohjoismaisen Kennelunionin (PKU) hyväksymiä rotuja. FCI on jakanut koirarodut kymmeneen ryhmään seuraavasti:

  • FCI 1Lammas- ja karjakoirat (paitsi Sveitsinpaimenkoirat)
  • FCI 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset, Sveitsinpaimenkoirat
  • FCI 3 Terrierit
  • FCI 4 Mäyräkoirat
  • FCI 5 Pystykorvat, alkukantaiset koirat
  • FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
  • FCI 7 Kanakoirat
  • FCI 8 Noutajat, ylösajavat koirat, vesikoirat
  • FCI 9 Seurakoirat, kääpiökoirat
  • FCI 10 Vinttikoirat

Rotumääritelmät

Kaikilla koiraroduilla on rotumääritelmä, josta vastaa kunkin rodun alkuperä- tai vastuumaa. Rotumääritelmä on kuvaus koirarodun ihanneyksilöstä ja koiranäyttelyissä rotujen arvostelu tapahtuukin FCI:n rotumääritelmien mukaisesti. Rotumääritelmät toimivat myös pohjana rotujen jalostukselle.

Rotumääritelmässä koirarotu kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti. Rotumääritelmästä selviää muun muassa rodun käyttötarkoitus ja FCI:n luokitus. Määritelmässä kerrotaan lyhyesti rodun historiasta, käyttäytymisestä ja luonteesta, yleisvaikutelmasta sekä tärkeistä mittasuhteista. Koiran rakenne, ulkonäölliset piirteet, raajat ja koko selitetään viimeistäkin yksityiskohtaa myöten. Rotumääritelmästä käy myös ilmi millaisia epätoivottuja ominaisuuksia tai virheitä rotuun voi liittyä.

Koirarodut Suomessa

Suomessa on viisi kotimaista koirarotua: suomenpystykorva, suomenlapinkoira, suomenajokoira, lapinporokoira sekä karjalankarhukoira. Suomen kansalliskoira suomenpystykorva on suoraan luonnonkannasta polveutuva alkuperäisrotu. Vuonna 2017 Kennelliitossa juhlitaan suomalaisia koirarotuja ja sen kunniaksi liitto on käynnistänyt Kotimaiset rodut kansallisaarteinamme -hankkeen, joka on myös osa Suomen itsenäisyyden satavuotisohjelmaa.

Hankkeen tarkoituksena on tehdä kotimaisia koirarotuja tunnetuksi ja edistää niiden säilymistä. Kennelliiton mielestä suomalaisten yleissivistykseen kuuluu kotimaisten koirarotujen tuntemus. Kotimaisia koirarotuja käytetään edelleen niiden alkuperäisissä käyttötarkoituksissaan porojen paimennuksessa sekä metsästyksessä. Kaikki suomalaiset koirarodut ovat kansallisaarteitamme ja ne kuuluvat vahvasti osaksi kulttuuriperintöämme.

Suomenpystykorva on todellinen maailmanharvinaisuus lintua puuhun haukkuvana alkuperäisrotuna. Kyseisen rodun perimässä on voimakas pyyntivietti, joka on omiaan metsästystehtävissä. Suomenpystykorva osoittaa metsästystehtävissä linnun tai muun kohteen paikan haukunnallaan ja käytöksellään. Koira pyrkii pitämään linnun puussa, kunnes metsästäjä ehtii paikalle. Heiluttamalla komeaa häntäänsä koira kiinnittää linnun huomion pois metsästäjästä.

Suomenpystykorvan kaltaisia koiria on käytetty metsästykseen koko Suomessa jo satoja vuosia. Aikoinaan suomenpystykorvat pyydystivät oravia, joista saatiin arvokkaita ja valuuttanakin käytettyjä oravannahkoja. Nykyään suomenpystykorvaa käytetään suurimmaksi osaksi metsäkanalintujen metsästyksessä, mutta sillä voi metsästää myös hirviä sekä pienpetoja, kuten esimerkiksi supikoiria ja näätiä. Metsästyksen lisäksi suomenpystykorvaa käytetään noutavana koirana.

Suomen yleisimmät ja suosituimmat rodut

Vuonna 2016 Suomen suosituimmat koirarodut olivat seuraavat:

  1. labradorinnoutaja (2032)
  2. suomenajokoira (1584)
  3. jämtlanninpystykorva (1322)
  4. suomenlapinkoira (1281)
  5. saksanpaimenkoira (1273)
  6. kultainennoutaja (1193)
  7. harmaa norjanhirvikoira (921)
  8. shetlanninlammaskoira (918)
  9. jackrussellinterrieri (876)
  10. kääpiösnautseri (762)

Suosituin koirarotu on siis ollut labradorinnoutaja, joita Kennelliitto rekisteröi 2032. Muiden rotujen rekisteröintimäärät ovat suluissa kunkin rodun kohdalla. Labradorinnoutaja on ollut listan kärkisijalla jo useita vuosia, mikä johtuu varmasti rodun monikäyttöisyydestä ja miellyttävästä luonteesta.

Kova kolmen kärki

Lista suosituimmista koiraroduista pysyy vuodesta vuoteen melko samanlaisena, mutta suomalaisten koiramaku on silti monipuolinen. Sadan suosituimman rodun listalta löytyy monenlaisia koiria, eikä mitään roturyhmää suosita huomattavasti muita enempää.

  • Labradorinnoutaja

Maailmallakin suosittu labradorinnoutaja on oikea perhekoiran malliesimerkki. Labradori sopii hyvin lapsiperheisiin, sillä se on kärsivällinen, mutta aktiivinen koira. Labradorit ovat innokkaita oppimaan ja ne noutavat mielellään leluja. Aktiivisuuden lisäksi labradorinnoutajat ovat uskollisia ja osoittavat kiintymystä omistajalleen. Labradorien suosio perustuu osaksi sen viehättävään ulkonäköön, mutta enimmäkseen sen sopeutumiskykyyn ja innokkuuteen työskennellä ihmisten parissa. Labradorinnoutajan voi kouluttaa melko vaivattomasti monenlaisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi huumeiden paljastamiseen lentokentillä.

  • Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira on myös yksi suomalaisten kestosuosikeista ja sitä kutsutaan joskus puhekielessä susikoiraksi. Saksanpaimenkoirat ovat oppivaisia ja ne sopeutuvat hyvin erilaisiin tehtäviin. Saksanpaimenkoiria on perinteisesti käytetty poliisikoirina sekä vahtikoirina. Saksanpaimenkoira on luonteeltaan uskollinen, tottelevainen ja valpas. Joskus erityisesti urokset voivat olla vahvatahtoisia. Saksanpaimenkoirat nauttivat leikeistä ja ihmisten seurasta, mutta joskus ne voivat olla melko hallitsevia. Hallitsevaa käyttäytymistä ei tulisi rohkaista.

  • Kultainennoutaja

Kolmas yleinen suomalaisten suosima rotu on kultainennoutaja. Kaunis kullankeltainen kaksinkertainen turkki vaatii hoitoa ja harjausta, vaikka se ei olekaan kovin vaativa tehtävä. Kultainennoutaja kehitettiin metsästyskoiraksi, mutta se on luonnostaan kiltti ja soveltuu hyvin myös perhekoiraksi. Kultainennoutaja on energinen ja innokas metsästyskoira, joka tarvitsee tilaa touhuamiseen. Vaikka rotu onkin sopeutuvainen, se viihtyy paremmin maaseudulla kuin kaupungin vilskeessä.